Home » Blogpost » Trouwen in 2022, 10 tips hoe om te gaan met Corona

Trouwen in 2022, 10 tips hoe om te gaan met Corona

Trouwen in 2022 kon wel eens een uitdaging worden met alle verplaatste huwelijken uit 2020 en 2021. Op tijd starten is het aller belangrijkste. Daarom delen wij in dit artikel onze kennis en ervaringen van de afgelopen jaren.

Bijgewerkt op 14 september 2021, actuele informatie waar je wat aan hebt.


(Mogelijk wordt deze info nog bijgewerkt nav persconferentie 14-09-2021.
De speciale pagina over trouwen is nog niet bijgewerkt door rijksoverheid)

De huidige maatregelen in het kort:

  • 100% capaciteit
  • Corona toegangsbewijs (Negatieve test of mRNA injectie)
  • Feest uiterlijk tot 00:00

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/bijzondere-gelegenheden/bruiloften

Tips trouwen 2022 Corona

Gaan jullie trouwen in 2021 of 2022 en zoeken jullie tips hoe je om kunt gaan met Corona? Het lijkt misschien ver weg, maar als jullie dit van plan zijn is het goed om in nu actie te komen. Sinds maart 2020 is Nederland platgelegd” door middel van complete lockdowns en is het normale leven stevig gelimiteerd door allerlei maatregelen en protocollen.

Dit heeft enorme gevolgen gehad voor alle bruidsparen met trouwplannen in 2020 en 2021. Plotseling moest alles op de schop, complete bruiloften werden verplaatst naar de herfst van 2020, naar 2021 en zelfs naar 2022 en 2023. Ook voor bruidsparen die nu trouwplannen maken om te trouwen in 2021 of 2022 kan dit grote invloed hebben.

Trouwen jullie in 2021 of 2022?
Houd rekening met de huidige Corona maatregelen

Het kan, maar je moet wel over aanpassingsvermogen beschikken.
De lockdown is beëindigd, winkels en restaurants zijn weer geopend.
Toch mag je op een huwelijksdag niet wat normaal is.

Plannen jullie een bruiloft in 2022? Houd er rekening mee dat er opnieuw maatregelen worden toegepast aankomende wintermaanden met uitloop naar het voorjaar. Zoals inmiddels door het RIVM wordt aangegeven lijkt Corona zich te gedragen als een normale griep met dezelfde risico’s en een vergelijkbaar verloop door de seizoenen. Mochten de mRNA injecties niet zo goed werken (zoals inmiddels blijkt in Israel en IJsland), dan kan het gebeuren dat er opnieuw maatregelen komen.

Voorkom teleurstelling en plan voor verschillende scenario’s. Weet wie je uit wilt nodigen als er maatregelen zijn.

Maak een planning en gastenlijst op basis van:
1. Maximaal 30 personen
2. Maximaal 50 personen
3. Maximaal 100 personen
4. Meer dan 100 personen

Dit houdt de voorbereidingen leuk en maakt het verwerken van eventuele tegenslag eenvoudiger. Het plannen van je bruiloft moet net zo leuk zijn als de dag zelf. En vergeet ook niet dat je over 10 jaar ook met veel plezier wilt kunnen terugkijken op deze periode.

Trouwen met Corona maatregelen


Net zoals iedereen zijn wij in het begin van 2020 erg geschrokken van alle gebeurtenissen, de maatregelen en gevolgen voor de trouwdagen. We hebben uiteindelijk zo’n 60 bruiloften in 2020 en 2021 onder de corona protocollen kunnen fotograferen. Op deze pagina delen wij onze ervaringen om te laten zien dat jullie gewoon een waanzinnige trouwdag kunnen plannen en beleven.

Er is één belangrijk ding wat we geleerd hebben:
Zelfs met Corona maatregelen is het mogelijk om een waanzinnige trouwdag te beleven!Zie hier ons jaaroverzicht met de allermooiste beelden van 2020 of ga direct naar onze 10 tips.

Tip: Klik je eventjes op het tandwieltje voor maximale beeldkwaliteit? 4K of 1080P zijn het beste. ;-)

Informatie van Rijksoverheid
Gaan jullie binnenkort trouwen en willen jullie direct naar de meest actuele informatie?
De officiële pagina van Rijksoverheid met een overzicht van de actuele en tijdelijke maatregelen die op dit moment geldig zijn kun je hier lezen: Klik hier om de pagina van Rijksoverheid te openen.

Trouwen in 2022, 10 tips hoe om te gaan met Corona

trouwen in 2022 corona trouwringen met diamant

Tip 1 – Begin op tijd met plannen van de trouwdag

Gaan jullie trouwen in 2022 of nog in 2021? Begin dan nu met plannen en vastleggen van jullie favoriete leveranciers. Omdat enorm veel bruiloften van 2020 verplaatst zijn naar 2021 en 2022 zal de beschikbaarheid van locaties en leveranciers een grote uitdaging worden. Door de verplaatsingen uit 2020 naar 2021 en 2022 zijn veel donderdagen, vrijdagen en zaterdagen in de periode april t/m oktober 2021 al bezet. Voor 2022 en zelfs voor 2023 merken wij dat de agenda voor ons team al aardig vol begint te lopen.

Wanneer je minder last wilt hebben van deze gevolgen, plan dan je huwelijk bijvoorbeeld op een zondag, maandag, dinsdag of woensdag. Daggasten die normaal gesproken op vrijdag vrij zouden nemen voor jullie bruiloft, doen dat ook wel op een andere dag van de week ;-). Ook kun je buiten het hoogseizoen trouwen, de meeste leveranciers hebben voldoende ruimte van oktober t/m april, maak daar gebruik van.

Trouwlocatie trouwen in 2022 Kasteel Kerckebosch in Zeist

Tip 2 – Overweeg een Weddingplanner in te schakelen

Krijg je spontaan een gevoel van stress en stijgt de spanning bij het lezen van deze eerste tip? Overweeg dan om een weddingplanner in te schakelen voor de organisatie van jullie perfecte trouwdag. Deze kent de beste leveranciers, weet de trucs om jullie bruiloft in korte tijd goed in elkaar te zetten en is op de hoogte van alle actuele reglementen die lokaal gelden waar jullie trouwdag aan moet voldoen. Alles wordt in goede banen geleid zodat jullie je op je werk, praktijk, bedrijf of gezin kunnen richten tijdens de voorbereidingen. Op de dag zelf wordt alles perfect gecoördineerd zodat jullie kunnen ontspannen en genieten van al het moois wat plaatsvindt.

Omdat de maatregelen en daardoor de mogelijkheden regelmatig wijzigen is het van belang op de hoogte te blijven van actuele regelgeving. Bekijk voor de meest actuele adviezen van de overheid deze pagina die uitsluitend gericht is op de Corona maatregelen die trouwen en bruiloften treffen: Klik hier om de pagina van Rijksoverheid te openen

Bloemdecoratie bruiloft The Grand in Amsterdam trouwen in 2021 corona
Mondmasker visagiste bruidsmakeup

Wil je op de hoogte blijven? Ontvang gratis onze trouwtips, nieuws en updates.

Tip 3 – Gebruik grotere ruimtes

Zorg bijvoorbeeld voor een grotere ruimte voor het aankleden. We hebben tijdens enkele bruiloften gemerkt dat de ruimte waar de bruid of bruidegom zich zou aankleden eigenlijk niet groot genoeg was voor de bruid, moeder, vriendinnen, schoonzus, visagiste en dan ook nog een fotograaf en videograaf.

Er is weer meer mogelijk en op basis van het huidige advies (29 juni 2021) is 1,5 meter afstand houden alleen nog noodzakelijk als er geen tests uitgevoerd worden. Om voor iedereen een ontspannen omgeving te creëren kan het handig zijn om bijvoorbeeld een hotel te boeken met een grote kamer als je thuis of bij de ouders/schoonouders niet voldoende ruimte kunt bieden om de afstand te kunnen bewaren. Omdat wij volgens de huidige wetgeving als “personeel” gezien worden en met een zakelijk doel aanwezig zijn hoef je ons niet mee te tellen.

Wanneer je iedereen laat testen door middel van een antigeen of PCR test is het mogelijk om alle maatregelen los te laten! Heerlijk!

Aankleden bruidegom trouwen bij Oesterdam in Tholen
Aankleden bruid bij The Grand in Amsterdam corona bruiloft

Tip 4 – Kies in 2021 en 2022 voor een fotoshoot op een buitenlocatie

Zoals je wellicht hebt gelezen adviseren wij doorgaans om de fotoshoot vóór de trouwceremonie te laten plaats vinden en om dat lekker buiten te doen. Lees hier: Tips voor plannen van je trouwdag. En daar staan we nog steeds achter want de shoot in een bos, park of op het strand kan nog steeds gewoon plaats vinden. Wanneer jullie gaan trouwen in 2022 of 2021 kunnen wij jullie zekerheid bieden dat wij volledig coronaproof kunnen werken. Waar nodig gebruiken we andere objectieven(lenzen) om dezelfde goede foto’s te kunnen maken als we normaal doen, maar dan van een grotere afstand. Komt helemaal goed!

Door de fotoshoot op een buitenlocatie te plannen hoef je je geen zorgen te maken voor de corona regels, wij kunnen in de buitenlucht op ruime afstand werken.

En als het de hele dag regent? Dan doen we de foto’s toch gewoon op een andere dag? Of in het buitenland? Heb je wel eens gehoord van een Beyond Wedding Shoot? Alles kan ;-) Klik hier voor voorbeelden

Bruidspaar op brug
trouwen in 2022 in Zeeland, bruidspaar fotoshoot
Bruidsboeket trouwen in 2022

Benieuwd naar ons werk?

Portfolio 

Tip 5 – Nodig kinderen uit bij de trouwceremonie

Voor de opstelling bij de ceremonie hebben we al hele mooie ideeën gezien! Door kinderen toe te laten tot de ceremonie kunnen deze als “buffer” dienen tussen huishoudens, volgens de huidige informatie zijn kinderen tot 12 jaar niet snel drager dus kunnen het virus niet overdragen aan anderen. Door een slimme opstelling van huishoudens met én zonder kinderen kun je een normaal uitziende trouwceremonie laten plaatsvinden zonder grote gaten omdat er 1,5 meter tussen huishoudens moet zitten. Even puzzelen, maar absoluut de moeite waard hebben wij ervaren.

corona opstelling buiten trouwen in 2022
Trouwen in de kerk corona indeling
corona opstelling trouwen in Rotterdam in 2021

De extra ruimte tussen de rijen zien wij als een voordeel. Hierdoor hebben wij als beeldmakers veel meer mogelijkheden om op de perfecte plek te zijn voor het allermooiste beeld.

Trouwen in 2021 The Grand in Amsterdam

Tip 6 – Maak het diner een hoogtepunt van de dag

Een prachtig hoogtepunt van de trouwdag, een uitgebreid diner. Een groot dansfeest kan met de huidige maatregelen niet gevierd worden. Daardoor verschuift de balans richting het diner en dat wordt inhoudelijk veel uitgebreider. In het buitenland zien we meestal dat er zo’n 4 uur gereserveerd wordt voor een waanzinnig diner. Meerdere gangen met rust momentjes, muzikale pauzes, een spoom, wijn proeverij of een geweldige speech.

Dit zien we in Nederland nu ook ontstaan. Het feest wordt gepland om op een later moment te vieren in 2021 of 2022. Er wordt nu ruim de tijd genomen voor een mooi diner met prachtig versierde tafels.
De tafel indeling van het diner kun je ook op een hele mooie manier oplossen door huishoudens bij elkaar te plaatsen. Of bijvoorbeeld door alleen maar tafeltjes voor 2 personen in een hele lange rij te zetten.

Door tussen alle tafels evenveel afstand te creëren kan iedereen met elkaar praten en kun je indien gewenst wisselen.
Voordeel; Het voelt en ziet er allemaal heel normaal uit en dat is zo fijn!

trouwen dinertafels corona bij Kasteel Kerckebosch in Zeist

Tip 7 – Betrek mensen thuis die er niet bij kunnen zijn

Jullie zullen door de beperking van maximaal 50 personen* (exclusief personeel) mensen niet kunnen uitnodigen die jullie er wel zo graag bij willen hebben. Stuur deze mensen een “virtuele bruiloft”! Door bijvoorbeeld een flesje champagne met 2 glazen in een mooie verpakking op te sturen en met een leuke kaart en wat decoratie horen ze er wel echt bij. Ook kunnen jullie een streaming dienst aanbieden zodat er tijdens de ceremonie live meegekeken kan worden via een beveiligde internetverbinding. Zo betrek je ook de vrienden of familie die er niet bij kunnen zijn. Virtueel, maar jullie trouwceremonie kunnen ze zo alsnog live beleven.

Wij hebben op de dag zelf al een prachtige slideshow klaar die in de avond vertoond wordt op een beamerscherm. Deze kunnen jullie direct doorsturen naar de mensen die thuis zijn zodat ze een mooie indruk kunnen krijgen. Foto’s van de hele trouwdag, binnen 24 uur! Deze slideshow noemen wij de “Same Day Edit Slideshow”, meer informatie hierover vind je op deze pagina: Same Day Edit.

* maximaal 50 personen is een maatregel die alleen geldt voor de ceremonie. Alle vormen van samenkomst naderhand vallen onder de horeca regels en zijn op dit moment in groepsverband nog steeds verboden…

corona opstelling buiten trouwen in 2021 bij Kasteel Kerckebosch in Zeist
Corona opstelling trouwen aan zee

Trouwplannen in het buitenland?
Trouwen in het buitenland 

Tip 8 – Trouwen in 2022, houd rekening met een 1,5 meter bruiloft

Nee, geen leuk nieuws, maar om teleurstelling te voorkomen is het verstandig om ook in 2022 rekening te houden met een bruiloft volgens de huidige regels, met een optie om het aantal gasten op te schalen als dat weer toegestaan is. Het kan dan alleen maar meevallen! Besluit ook wie jullie toelaten in jullie persoonlijke “cirkel” als jullie willen trouwen in 2022. We weten allemaal dat het niet de bedoeling is om mensen van buiten je huishouden een hand of knuffel te geven, laat staan van alle gasten uitgebreid de felicitaties in ontvangst te nemen. Zorg voor een duidelijke communicatie naar jullie gasten zodat ze precies weten wat jullie wel of niet waarderen.

Door middel van duidelijke teksten in de uitnodigingen of bijvoorbeeld één whatsapp groep voor alle daggasten kunnen jullie laten weten wat jullie verwachten van de gasten. Zoals we bij de bruiloft van Minister Grapperhaus gezien hebben.

Er is een groep die we extra moeten beschermen. Deze kunnen zelf door het dragen van een gekleurd armbandje, button, lintje, corsage (wat jullie uit kunnen delen bij het begin van de bruiloft) of een bepaalde kleur kleding, duidelijk laten zien dat ze extra afstand waarderen. Bijvoorbeeld door een Rood, oranje of Roze armbandje als je afstand wilt bewaren. Blauw of groen als mensen OK zijn met een hand, high five of knuffel. Zeker de mensen die tot een risicogroep behoren en absoluut geen contact wensen zullen dit op prijs stellen.

Duidelijkheid op dit gebied is enorm fijn voor iedereen.

voorbereidingen bruid corona
bruidstaart corona Kasteel kerckebosch Zeist

Tip 9 – Geniet van je trouwdag!

Vergeet niet om te genieten, volle bak! Jullie trouwdag is een feest boordevol emoties en dat mag gevierd worden. We hebben gezien dat de trouwdagen kleiner zijn met minder gasten. Wat opvalt is dat deze ook veel intiemer zijn, écht op een ander niveau. Meer diepgang, meer emotie, meer warmte, meer liefde. Een intieme bruiloft is waanzinnig!! De kleine emotionele momenten die je kunt meemaken tijdens een bruiloft in corona tijd zijn echt héél waardevol.

Het lijkt ook dat iedereen meer waardeert wat wél kan. Het vieren van de liefde is iets heel bijzonders.

MUAH bruids make up trouwen in 2022
fotoshoot donker trouwen in 2022

Tip 10 – Zorg voor goede vastlegging

Last, but certainly not least….

In deze onzekere tijd waarin je niet iedereen kunt of mag uitnodigen en mensen vroeger overlijden dan je zou willen, is vastlegging nog véél belangrijker geworden. Niet alleen voor de mensen die er niet bij kunnen zijn. Vaak maken we namelijk ook de laatste mooie beelden van een Opa, Oma of één van de ouders. Emotionele, mooie momenten die nooit meer terug zullen komen. Nooit.

In de afgelopen 10 jaar hebben we het heel veel gehoord van onze bruidsparen. Ze zijn zo blij dat ze achteraf de prachtige momenten kunnen herbeleven. Het gebeurt regelmatig dat een bruidspaar spontaan in huilen uitbarst bij het zien van de trouwfoto’s in het album. Of bij zien van de film waarin ze mooie woorden terughoren van iemand, die kort na de bruiloft overleden is…

Geloof me, ook als je gaat trouwen in 2022… Besparen op fotografie of film is echt het laatste wat je moet doen. Nodig bijvoorbeeld één daggast minder uit. Laat die ballonnen achterwege. Kies voor een iets kleinere taart. Bespaar op de bedankjes die echt niemand bewaart…

Zorg dat de vastlegging goed geregeld is zodat jullie zekerheid hebben dat jullie écht mooie beelden ontvangen na afloop.
Je trouwt misschien maar één keer?

trouwfoto ondergaande zon zee trouwen in 2022

Conclusie:
Trouwen in 2022 of zelfs nog in 2021 met Corona maatregelen is heel goed mogelijk!

Laat je trouwdag niet domineren door een virus.
Er is zoveel wél mogelijk op een veilige en prachtige manier! Geniet van elke dag en blijf positief.

voorbereidingen bruid trouwen

Wil je ons ontmoeten om jullie wensen door te nemen in een persoonlijk gesprek? Wij hebben inmiddels veel gezien hoe je wél kunt trouwen in 2021 en 2022, ondanks of mét Corona. Wij delen onze ervaringen graag met jullie om tot een geweldig mooie trouwdag te komen.

Laat onderstaand jullie gegevens achter en we nemen binnen 24 uur contact met jullie op. Ik kijk er naar uit! :-)

Geen ervaring met ‘gefotografeerd worden’ en vind je het idee al spannend?
Boek dan een loveshoot vóór de bruiloft zodat je tijdens je trouwdag heerlijk kunt genieten.

Loveshoot