Wat kost een trouwfotograaf?

Tsja, wat kost een trouwfotograaf? Dat is een vraag die heel veel aanstaande bruidsparen hebben en er is eigenlijk géén sluitend antwoord op. Dat is een mooi begin van dit artikel, toch? ;-)

Als aanstaand bruidspaar gaat er een wereld voor je open wanneer je de eerste keer op internet gaat zoeken naar dingen over trouwen. Jullie zullen eindeloos veel informatie vinden over locaties, taarten, trouwjurken, maatpakken, muziek, ringen en niet te vergeten fotografen en filmmakers die gespecialiseerd zijn in trouwfotografie.

 

Fotografie en film

Over fotografie en film maken weet ik het meeste dus ik zal me beperken tot die categorie.

Een fotograaf levert normaal gesproken verschillende diensten en producten en afhankelijk van de positie in de markt, ervaring, gewonnen awards, werkgebied en kwaliteitsniveau kunnen er nogal wat verschillen bestaan. Zo zal een startende fotograaf niet bekend zijn in de markt en om aan klanten te komen moet deze ervaring opdoen. Hoe zij meestal te werk gaan is dat ze een beeld vormen van hun eigen kwaliteit en ervaring, dit gaan vergelijken met andere fotografen die ze kunnen vinden en dan net onder die prijs zichzelf aan gaan bieden. Een hele doordachte strategie om aan klanten te komen, of niet?

Professionele apparatuur

Vroeg of laat zal deze startende fotograaf zich namelijk realiseren dat hij/zij op bijstandsuitkering niveau werkt en dan vraag je je af, wat kost dan een goede trouwfotograaf? Met de kostbare apparatuur die nodig is om ook in donkere kastelen of tijdens een dansfeest mooie beelden te kunnen maken moet je als fotograaf namelijk iets overhouden om te kunnen investeren. Hier gaan de meeste fotografen de mist in. Om de vraag te kunnen beantwoorden, wat kost een trouwfotograaf zouden ze eerst moeten rekenen voordat ze een willekeurig tarief kopiëren van een collega. Ze kunnen met de tarieven die zij rekenen onmogelijk ieder jaar 10.000 euro uitgeven aan een nieuwe camera en bijbehorende accessoires. Deze spullen slijten namelijk en om betrouwbare apparaten te hebben moeten deze regelmatig vervangen worden. In die camera’s zitten grote opslagkaarten die wel 400 euro per stuk kunnen kosten. Elke camera heeft dus al voor 800 euro aan opslagkaartjes en een professionele fotograaf heeft minimaal 3 camera’s bij zich. En dan hebben we het nog niet over bijzondere extra camera’s zoals een drone die we hier hebben gebruikt bij Kasteel de Hooge Vuursche.

Trouwen bij Kasteel de Hooge Vuursche in Baarn - wat kost een trouwfotograaf

Bewerking

Met alleen een camera ben je er als fotograaf niet, de beelden uit een camera kun je niet direct printen en moeten bewerkt worden. Hiervoor zijn kostbare computers, schermen en calibratie apparaten nodig, alles voor de best mogelijke kwaliteit. Natuurlijk willen jullie de foto’s snel hebben dus moeten de apparaten ook vlot kunnen werken. Hier is software voor nodig die ook niet gratis is en alles bij elkaar kost dit echt serieus geld. Je gaat je afvragen wat kost een trouwfotograaf gemiddeld met al deze investeringen?

 

Je kunt pas echt genieten van je trouwdag als je zekerheid hebt dat alles goed geregeld is!

Trouwen bij Kasteel de Hooge Vuursche in Baarn - wat kost een trouwfotograaf

Want een camera gaat een keer stuk, je weet alleen niet wanneer en je hoopt dat het niet op jouw bruiloft gebeurt…

 

Album

Uiteraard willen jullie een mooi album, opgemaakt in software die de kwaliteit van de foto’s niet beïnvloedt en in de allermooiste materialen is uitgevoerd. Hierdoor hebben jullie niet alleen mooie beelden, maar ook een album waar jullie trots op zullen zijn en graag laten zien aan vrienden en familie. Dat zal jaren meegaan zodat jullie later met de kinderen en kleinkinderen nog eens terug kunnen gaan naar die prachtige dag!

 

Trouwalbum - wat kost een trouwfotograaf

Supermooie, bijzondere handgemaakte albums met 10 jaar garantie, dat is wat wij leveren.

Backup

Na de trouwdag moeten de beelden veilig vervoerd en opgeslagen worden. Er moeten zo snel mogelijk meerdere kopieën gemaakt worden op verschillende schijven en fysieke locaties, want stel je voor dat een schijf crasht. Dan heb je géén trouwfoto’s! Hier was laatst nog een uitzending van RADAR aan gewijd, een trouwfotograaf die géén trouwfoto’s levert, dat is nóg erger dan wanneer je alleen slechte foto’s krijgt…

 

Backup - wat kost een trouwfotograaf

Wij bewaren al jullie bestanden minimaal 10 jaar, gewoon voor het geval dat…

 

Prijs per uur

Wanneer je aan bekenden vraagt, wat kost een trouwfotograaf? Zul je merken dat fotografie vaak aangeboden wordt op basis van een aantal uren. Fotografen maken tijdens het vastleggen van een opdracht vaak een gemiddeld een aantal beelden, op basis hiervan weet de fotograaf ongeveer hoeveel uren selectie en nazorg er nodig zal zijn. Bewerking kost uiteraard ook tijd en niet bij alle fotografen is bewerking, backup en album ontwerp hierin opgenomen. Jullie zullen wellicht merken dat er heel veel fotografen een bedrag rekenen rond de € 1500 voor 8 uur inclusief een album. Dit is een landelijk gemiddelde weet ik op basis van cijfers van KvK, CBS en recente onderzoeken in de trouwbranche waaronder Bruid en Bruidegom magazine.

Een fotograaf houdt alleen veel minder over dan het simpele sommetje:  € 1500 / 8 uur = € 187,50 per uur… Wanneer je rekening houdt met alle kosten, belastingen, afschrijving en investeringen die een fotograaf of videograaf ieder jaar moet doen blijft er gemiddeld bij een opdracht van 8 uur inclusief album een schokkend bedrag van € 4,50 per gewerkt uur. (Wettelijk minimumloon in dienstverband in 2018 = € 8,95 per gewerkt uur) Hier kun je dus geen pensioen, studerende kinderen of überhaupt een huis van betalen…

Op basis van € 1500 voor 8 uur fotografie of film kun je dus stellen dat je met een amateur of hobbyist te maken hebt. De fotografie van jullie huwelijk KOST de fotograaf dan geld. Jullie huwelijk is vast heel leuk om te fotograferen en ervaring op te doen, maar is dat waar jullie naar op zoek zijn? De fotograaf gebruikt hoogstwaarschijnlijk consumenten camera’s, heeft onvoldoende ervaring in moeilijke situaties, geen degelijke server structuur voor backups, importeert goedkope albums van matige kwaliteit en besteedt nauwelijks tijd aan nabewerking en service voor jullie.

Het is niet voor niets dat wij in 2017 door 16 bruidsparen benaderd zijn om een extra shoot bij ons te boeken, hun trouwfoto’s waren namelijk mislukt… Verpest door een fotograaf die goedkoop zijn diensten aanbiedt en niet kan leveren wat er beloofd wordt. Ik heb besloten dat dit anders moet, bruidsparen moeten eerlijke informatie  krijgen zodat zij een bewuste keuze kunnen maken.

 

After Weddingshoot - wat kost een trouwfotograaf

Mislukte trouwfoto’s zijn de nachtmerrie voor ieder bruidspaar, kies iemand met ervaring zodat je ervan verzekerd bent dat jullie van de meest vreemde situaties mooie beelden zullen ontvangen.

Wat kost een trouwfotograaf?

Wanneer je overal rekening mee houdt is het echt onmogelijk om precies aan te geven wat een trouwfotograaf kost. Wel is er een eenvoudige stelregel om je een indicatie te geven van het niveau. Hierbij ga ik uit van fotografie op een trouwdag door 1 fotograaf gedurende 8 uur inclusief een echt trouwalbum van minimaal 20 pagina’s inclusief BTW.

Niveau

Jaren ervaring

Aantal bruiloften

Tarief

Hobby fotograaf

0 – 2

0 – 25

< € 1500

Startende pro

2 – 5

25 – 100

€ 1500 – € 2500

Gevorderd

5 – 10

100 – 500

€ 2000 – € 3500

Expert

> 10

>500

> € 3000


Er zijn altijd uitzonderingen en een duurdere fotograaf is niet per definitie beter, wel is het zo dat als je kijkt naar wat een trouwfotograaf kost, je zult krijgen waar voor je voor betaalt. Niet iedere fotograaf heeft creatief talent of de behoefte hebben om maximale kwaliteit na te streven. Fotografen met heel veel aanvragen zullen normaal gesproken een hoger starttarief hanteren.

Vraag ook altijd naar bijkomende kosten. Veel fotografen hebben er namelijk een handje van om een aantrekkelijke basisprijs aan te bieden. Hierin zit dan vaak om fiscale redenen een “mini-album” van minder dan 20 pagina’s, een truc waardoor er minder BTW afgedragen hoeft te worden door de fotograaf. Een volwaardig album wat jullie trouwdag goed weer kan geven kun je dan echt niet van spreken en zul je bij moeten kopen. Ook zullen ze er allerlei kosten achterf bij optellen zoals opmaak van het album, extra pagina’s, een lederen kaft. Ik verbaas me er echt over…
Onze tarieven zijn eenvoudig, helder, transparant, compleet en ALL-INN, wanneer jullie ons bezoeken laten we jullie de mogelijkheden graag zien.

Vraag dus altijd naar de prijs van een totaal pakket: Fotografie + bewerking + compleet trouwalbum + reiskosten + backup.

 

Fotografie en film is het enige van je bruiloft wat je kunt afschrijven over alle jaren dat je getrouwd bent.

Wat wij voor jullie kunnen doen

Eigenlijk kan dit een heel artikel op zich zijn. Met de ervaring die wij inmiddels hebben doen wij dingen op een bepaalde manier en het is natuurlijk niet voor niets dat wij op basis van vele punten met het gehele bedrijf uitgeroepen zijn als Beste trouwfotograaf van Nederland 2016/2017. Dat heeft een aantal redenen:

  • Bruidsparen zoals jullie waarderen onze fotografen en videografen, beelden en producten gemiddeld met een 9,9! Dat is het enige waar wij het voor doen, mensen blij maken!
  • Ook door fotografen wereldwijd wordt ons werk gewaardeerd, we hebben inmiddels vele nationale en internationale awards in de prijzenkast staan. We hebben zelfs de titel “Best of the Best 2018 Wedding Photographers” en een Top 3 notering wereldwijd!
  • Bas is in 2015 jurylid geweest van de belangrijkste Nederlandse fotografie wedstrijd; de Bruids Foto en Film Award.
  • Wij hebben vele honderden bruiloften ervaring, over de hele wereld in vele culturen. Letterlijk van sneeuw tot in de woestijn.
  • Wij zijn gewend om te reizen met kostbare apparatuur en hebben een bewezen veilige procedure voor creatie, opslag, vervoer en backup van de beelden.
  • Wij bieden met een team van 16 professionele beeldmakers zekerheid dat er altijd een ervaren fotograaf of videograaf klaar staat voor jullie, ook bij eventuele ziekte.
  • Wij bieden zekerheid met tot 10 jaar beveiligde backup op meerdere fysieke locaties van alle beelden en album opmaak. Ook als ons pand afbrandt zijn jullie beelden veilig.
  • De tarieven die wij communiceren zijn ALL-IN. Wat je ziet is wat je krijgt, heldere communicatie zodat jullie met een relaxt gevoel volop van de dag zullen genieten!
  • Natuurlijk maken we er ook gewoon een hele TOFFE dag van! Ik werk alleen met hele leuke mensen die zin hebben om jullie trouwdag tot een feest te maken!

Hebben jullie naar aanleiding van het lezen van dit artikel vragen? Neem contact met ons op, we helpen jullie graag!

 

 

Kijk goed met wie je te maken hebt voordat je letterlijk in zee gaat met een trouwfotograaf.
Dat een goede fotograaf geld kost is een feit, dat je er jaren later nog van zult genieten óók.

bruidspaar onder water after Weddingshoot - wat kost een trouwfotograaf