Ga naar de inhoud
Home » Blogpost » Wat kost een Trouwfotograaf in 2024?

Wat kost een Trouwfotograaf in 2024?

Alle antwoorden op dé vraag: Wat kost een trouwfotograaf in 2024?

Heel veel aanstaande bruidsparen vragen zich af wat een trouwfotograaf kost en waarom de verschillen zo groot zijn. Op basis van gevoel wordt vaak gedacht aan een bedrag van 1500 tot 2500 euro, maar is dit een reëel budget? Jullie trouwdag is hoogstwaarschijnlijk een heel bijzondere en mooie dag, maar wellicht ook de duurste dag van jullie leven. Stel je voor dat je over 5 jaar terugdenkt aan deze dag en de foto’s of film bekijkt. Of over 10 jaar, of 20? Hoe wil je dan terugdenken aan deze dag?

Om jullie te helpen een goed beeld te krijgen delen wij echt alle informatie die normaal achter de schermen zou blijven…


Spoiler alert:

Op basis van € 1500 voor 8 uur fotografie of film kun je stellen dat je met een amateur, hobby of startende fotograaf te maken hebt.

De fotografie van jullie huwelijk KOST de fotograaf namelijk geld.

Jullie huwelijk is vast heel leuk om te oefenen met fotograferen en ervaring op te doen.

Maar is dat écht waar jullie naar op zoek zijn voor jullie trouwdag?

Alles weten? De gemiddelde leestijd van het hele artikel is 12 minuten.
Wil je snel navigeren? Gebruik dan onderstaande linkjes.

Google eens op “trouwen”

Als aanstaand bruidspaar gaat er een wereld voor je open! Dit begint wanneer je de eerste keer op internet gaat zoeken naar “trouwen”. Jullie zullen eindeloos veel informatie vinden. Over locaties, taarten, trouwjurken, maatpakken, muziek, ringen… Van alles.

Ook trouwfotografen komen daarin voor en jullie zullen vele duizenden pagina’s vinden. Ervaren, minder ervaren en vele stijlen. Het aanbod is enorm en ik ben blij om te zien dat je deze pagina gevonden hebt.

Al jaren op rij worden wij door heel veel bruidsparen benaderd om achteraf een shoot te doen in trouwkleding, ná de bruiloft. NA de bruiloft?? Ja, want de trouwfoto’s die gemaakt waren door een amateur, hobby of startende fotograaf zijn namelijk mislukt… Verpest door een fotograaf die onvoldoende ervaring heeft, goedkoop zijn diensten aanbiedt en NIET kan leveren wat er beloofd wordt.

Ik heb besloten dat dit anders moet, bruidsparen moeten méér en eerlijke informatie krijgen zodat zij een bewuste en misschien wel betere keuze kunnen maken.

Natuurlijk kunnen we achteraf mooie foto’s maken voor het stel, de dag komt nooit meer terug… De traan bij het weggeven, de knuffel met je moeder, de eerste kus…

Een trouwfotograaf of film maker levert normaal gesproken diensten en producten. Afhankelijk van de positie in de markt, ervaring, awards, werkgebied en kwaliteitsniveau kunnen er nogal wat verschillen qua tarief bestaan.
Zo zal een startende fotograaf niet zoveel geld durven te vragen en om aan klanten te komen moet deze zich goedkoper aanbieden om ervaring op te kunnen doen. Dit kan voor die fotograaf alleen een tijdelijke situatie zijn want iedere pro moet ergens geld overhouden om van te kunnen leven.


“Mijn vader is kort na onze bruiloft overleden en nu pas begrijp ik écht hoeveel goede fotografie waard is en wat zijn we blij dat wij voor jullie hebben gekozen!” – Marieke en Pieter

Professionele apparatuur

Vroeg of laat zal een startende fotograaf zich realiseren dat hij/zij op het niveau van een bijstandsuitkering werkt. Met de kostbare apparatuur die nodig is, zul je als fotograaf toch echt iets over moeten houden om te kunnen investeren. Door goede apparatuur kan een fotograaf namelijk ook in donkere kastelen of tijdens een dansfeest echt mooie beelden maken. Dat is wat jullie verwachten, logisch!

En hier gaan de meeste fotografen alsnog de mist in…

Om de vraag aan jou te kunnen beantwoorden, “Wat kost een trouwfotograaf 2024?” zou de fotograaf namelijk eerst moeten rekenen voordat ze een willekeurig tarief kopiëren van een collega. Ze kunnen met de tarieven die zij rekenen onmogelijk ieder jaar zo’n €20.000 uitgeven aan nieuwe apparatuur. Want dat zijn hele normale kosten voor een professional.

De apparatuur slijt en om betrouwbare camera’s te hebben moeten deze regelmatig vervangen worden. In die camera’s zitten grote opslagkaarten die wel € 450 pér stuk kunnen kosten. Elke camera (€ 6.000) en lens (€ 2.800) heeft dus ook nog voor € 900 aan opslagkaartjes. Iedere professionele fotograaf heeft minimaal 3 camera’s bij zich. Extra camera’s zoals een drone(+ een 2e drone als backup… á € 4.500) zoals hier gebruikt bij Kasteel de Hooge Vuursche komen daar nog eens bij… Een professionele fotograaf loopt al snel met € 50.000 tot € 100.000 aan apparatuur op jullie bruiloft rond om alles zo mooi mogelijk vast te leggen. Dit kan een amateur niet betalen.

Trouwen drone - wat kost een trouwfotograaf

Beeld bewerking

Met alleen camera’s en een paar lenzen ben je er als fotograaf nog niet. De beelden uit een camera kun je niet direct printen en moeten ook nog bewerkt/geoptimaliseerd worden. Hiervoor zijn kostbare computers, schermen en calibratie apparaten nodig, alles voor de best mogelijke kwaliteit trouwfoto’s en trouwfilm. Natuurlijk willen jullie de beelden snel hebben dus moeten de apparaten ook vlot kunnen werken. Hier is software voor nodig die ook niet gratis is en alles bij elkaar kost dit écht serieus geld. Je gaat je afvragen wat kost een trouwfotograaf in 2024 met al deze investeringen?

Je kunt pas echt genieten van je trouwdag als je zekerheid hebt dat alles goed geregeld is!

Trouwen - wat kost een trouwfotograaf

Trouwalbum

Wat ook meegenomen moet worden voor een goed vergelijk tussen de kosten van trouwfotografen is het wel of niet inbegrepen trouwalbum. Uiteraard willen jullie een mooi album. Deze worden meestal opgemaakt in speciale software die de kwaliteit van de foto’s niet beïnvloedt. Hierdoor hebben jullie niet alleen mooie beelden, maar ook een trouwalbum waar jullie trots op zullen zijn.

Een goed gemaakt kwaliteitsalbum zal generaties meegaan. Hierdoor kunnen jullie later met de kinderen en kleinkinderen nog eens terug naar die prachtige dag! Albums worden altijd met de hand gemaakt en zijn absoluut uniek. Er zijn geen grote productie aantallen, de materialen zijn kostbaar en daardoor de kosten per stuk erg hoog.

Trouwalbum - wat kost een trouwfotograaf

Supermooie, handgemaakte trouwalbums met 10 jaar garantie, dat is wat wij leveren.

Elke camera gaat een keer stuk, je weet alleen niet wanneer?
Je hoopt natuurlijk dat het niet op jouw bruiloft gebeurt…

Backup

Tijdens de trouwdag zorgen wij ervoor dat we minimaal 5 professionele camera’s bij ons hebben, deze kosten € 6.000 per stuk en vervangen wij iedere 2 jaar voor nieuwe camera’s om de betrouwbaarheid en optimale beeldkwaliteit te kunnen garanderen. Er kunnen meerdere camera’s kapot gaan en nog steeds krijgen jullie wat wij beloven. Hoge kwaliteit beelden! Backup camera’s zijn belangrijk!

Ook backup fotografen zijn de standaard voor ons, met gebeurtenissen zoals rondom het Corona virus geeft dit onzekerheid of je fotograaf er wel zal zijn op je trouwdag. Gelukkig hebben wij een heel team professionele fotografen waarbij er altijd iemand beschikbaar en in goede conditie zal zijn om jullie trouwdag zo mooi mogelijk vast te leggen.

Na de trouwdag moeten de beelden veilig vervoerd en opgeslagen worden. Er moeten zo snel mogelijk meerdere kopieën gemaakt worden op verschillende schijven en fysieke locaties. Stel je voor dat een schijf crasht. Dan heb je géén trouwfoto’s! Hier was laatst nog een uitzending van RADAR aan gewijd; Een trouwfotograaf die géén trouwfoto’s levert, dat is nóg erger dan wanneer je alleen slechte foto’s krijgt…

wat kost een trouwfotograaf - backup

Wij bewaren al jullie bestanden tot 10 jaar, gewoon voor het geval dat…

Gemiddelde trouwfotograaf verdient maar 4-euro-50 per uur

Wat kost een trouwfotograaf in 2024? 1500 euro??
Voor 8 uur fotografie met een trouwalbum?

Wanneer je aan bekenden vraagt of zoekt op internet, wat kost een trouwfotograaf in 2024? Zul je merken dat fotografie vaak aangeboden wordt op basis van een aantal uren. Fotografen maken tijdens het vastleggen van een opdracht vaak een gemiddeld een aantal beelden, op basis hiervan weet de fotograaf ongeveer hoeveel uren selectie en nazorg er nodig zal zijn. Bewerking kost uiteraard ook tijd en niet bij alle fotografen is bewerking, backup en album ontwerp hierin opgenomen. Jullie zullen wellicht merken dat er heel veel fotografen een bedrag rekenen rond de € 1500 voor 8 uur inclusief een album. Dit is een landelijk gemiddelde op basis van cijfers van KvK, CBS en branche gerichte onderzoeken.

Een fotograaf houdt echter veel minder over dan het simpele sommetje:  € 1500 / 8 uur = € 187,50 per uur…

Wanneer je rekening houdt met alle kosten zoals apparatuur, belastingen, afschrijving, verzekeringen, abonnementen en investeringen dan verdient een fotograaf die €1500 rekent voor 8 uur fotografie gemiddeld € 4,50 per gewerkt uur.
En dat terwijl iemand in loondienst minimaal € 11,51 per uur verdient. (Wettelijk minimumloon in dienstverband in 2023 = €11,51 per gewerkt uur)

Een trouwfotograaf verdient gemiddeld €4,50.
Vier euro vijftig … hier kun je dus géén pensioen, studerende kinderen of überhaupt een huis van betalen.

Een budget van € 1.500 biedt jullie geen enkele garantie dat er mooie beelden gemaakt of geleverd zullen worden.

beyond Wedding shoot italie - wat kost een trouwfotograaf

Mislukte trouwfoto’s zijn de nachtmerrie voor ieder bruidspaar.

Vinden jullie herinneringen belangrijk en willen jullie graag een trouwfotograaf op jullie grote dag?
Kies dan iemand met passende ervaring zodat je ervan verzekerd bent dat jullie ook echt mooie beelden zullen ontvangen.

Wat kost een trouwfotograaf 2024?

Een professionele trouwfotograaf zal gemiddeld 3500 euro rekenen voor 8 uur fotografie, hierbij is een trouwalbum inbegrepen. Met behulp van onderstaande tabel kun je een indicatie krijgen van een tarief, bijpassend niveau en het risico dat je neemt dat foto’s mislukken.

NiveauJarenBruiloftenRisicoTarief
Hobby0-20-25Zeer groot< € 1500
Gevorderd2-525-50Groot€ 1000 – € 2500
Semi-pro5-1050-100Gemiddeld€ 1500 – € 3500
Professional>10100-400Klein€ 2500 – € 4500
Expert>10>400Geen> € 3500

Dit is een algemene richtlijn en er zijn altijd uitzonderingen. Een duurdere fotograaf is niet per definitie beter, maar als je kiest voor een fotograaf met meer ervaring is het risico absoluut kleiner.

Als je weet wat een trouwfotograaf gemiddeld kost, ben je beter voorbereid. Je zult krijgen waar je voor betaalt. Niet iedere fotograaf heeft namelijk creatief talent of de behoefte om maximale kwaliteit of inzet na te streven. Fotografen met veel ervaring, onderscheidingen/awards en héél veel aanvragen zullen normaal gesproken een (veel) hoger starttarief hanteren.

Gemene trucjes van collega trouwfotografen…

Vraag altijd naar bijkomende kosten. Veel fotografen hebben er namelijk een handje van om een aantrekkelijke basisprijs aan te bieden. Hierin zit dan vaak om fiscale redenen een “mini-album” van minder dan 20 pagina’s.

Dit is een veel gebruikte truc waardoor er minder BTW afgedragen hoeft te worden door de fotograaf. Een volwaardig album wat jullie trouwdag goed weer kan geven kun je namelijk echt niet van spreken. Dit zul je er alsnog bij moeten kopen.

Ook zullen ze er allerlei kosten achteraf bij optellen zoals opmaak van het album, extra pagina’s, een lederen kaft, backup, kledingkosten, reistijd, lunchkosten en zelfs een kop koffie onderweg…
Belachelijk! Ik verbaas me daar écht over…

Vraag daarom altijd naar de prijs van een totaal pakket:
Fotografie + bewerking + compleet trouwalbum + reiskosten + backup.

Benieuwd wat het kost als wij jullie trouwfotograaf zijn? Onze tarieven zijn eenvoudig, helder, transparant, compleet en ALL-IN. Wanneer jullie ons bezoeken laten we jullie de mogelijkheden graag zien.

De kosten van trouwfotografie & film is het enige van je bruiloft wat je kunt afschrijven over alle jaren dat je getrouwd bent.

Wat kost een trouwfotograaf

Weten jullie wat een gemiddelde trouwfotograaf kost?
Wij zijn anders.

Nu jullie begrijpen hoe de kosten van een trouwfotograaf opgebouwd zijn en wat je kunt verwachten als jullie met een professionele partij willen werken zouden wij het enorm leuk vinden om jullie iets meer over ons te vertellen. Met de jarenlange ervaring die wij inmiddels hebben opgebouwd doen wij dingen op een bepaalde manier. Het is niet voor niets dat wij sinds 2019 tot de absolute wereldtop behoren en op basis van een uitgebreide screening met het gehele bedrijf uitgeroepen zijn als Beste trouwfotografie bedrijf van Nederland.

Een goede trouwfotograaf levert veel meer op dan een slechte kost…

Dat heeft meerdere redenen:

  • Bruidsparen zoals jullie waarderen onze fotografen en videografen, beelden en producten gemiddeld met een 9,9! Dat is het enige waar wij het voor doen, mensen blij maken!
  • Ook door fotografen wereldwijd wordt ons werk hoog gewaardeerd. We hebben inmiddels vele nationale en internationale awards in de prijzenkast staan. We hebben in 2020 zelfs de titel Beste trouwfotograaf ter wereld mogen ontvangen.
  • In 2015 is Bas jurylid geweest van de belangrijkste Nederlandse fotografie wedstrijd; de Bruids Foto en Film Award.
  • Wij hebben meer dan 500+ bruiloften ervaring, over de hele wereld, in vele culturen. Letterlijk van de sneeuw tot in de woestijn.
  • Wij zijn gewend om te reizen met kostbare apparatuur en hebben een bewezen en aantoonbaar veilige procedure voor creatie, opslag, vervoer en backup van de beelden.
  • Met een team van 17 professionele beeldmakers bieden wij zekerheid dat er altijd een ervaren fotograaf of videograaf klaar staat voor jullie, ook bij eventuele ziekte of overmacht.
  • Zekerheid met tot 10 jaar beveiligde backup op meerdere fysieke locaties van alle beelden en album opmaak. Ook als ons volledige kantoorpand afbrandt zijn jullie beelden altijd veilig.
  • De tarieven die wij met jullie communiceren zijn ALL-IN. Wat je ziet is wat je krijgt. Transparante en heldere communicatie zodat jullie met een relaxt gevoel volop van de dag zullen genieten!
  • Natuurlijk maken we er ook gewoon een hele TOFFE dag van! We werken daarom alleen met hele leuke mensen die heel veel zin hebben om jullie trouwdag tot een waanzinnig feest te maken!

Hebben jullie naar aanleiding van het lezen van dit artikel vragen? Neem contact met ons op, we helpen jullie graag!

Met wie gaan jullie in zee?

Kijk goed met wie je te maken hebt voordat je letterlijk in zee gaat met een trouwfotograaf ;-)

Dat een goede trouwfotograaf geld kost is een feit,
dat je er jaren later nog van zult genieten óók.

wat kost een trouwfotograaf op ibiza

Boek ons direct en relax…

Maak een afspraak