Ga naar de inhoud
Home » Blogpost » Trouwfoto’s gemaakt met iPhone 7

Trouwfoto’s gemaakt met iPhone 7

Daar zijn ze dan, de trouwfoto’s die we gemaakt hebben met een iPhone 7 plus!

Het was één groot uitdagend avontuur, zo kan ik de bruiloft het allerbeste omschrijven denk ik. Doordat ik al jaren met een iPhone op zak loop en al vele duizenden foto’s met de camera ervan gemaakt heb ken ik de mogelijkheden erg goed. Ik ben écht onder de indruk van deze iPhone generatie. Met de 7 heeft Apple een grote slag geslagen in details, scherpte, echtheid van de kleuren en met name snelheid, al was dat nog niet altijd perfect…

Het doel

Op de aankondiging dat we een bruiloft zouden gaan fotograferen met een iPhone zijn vele reacties binnen gekomen, superleuk! Uiteraard is alles in uitgebreid overleg van te voren met het bruidspaar afgestemd en zij vonden het erg leuk om aan dit éénmalige project mee te werken. Zij vertrouwden ons dermate dat ze letterlijk tegen mij zeiden: “Als jij denkt dat jij dit met een iPhone kunt doen, dan zal het wel goed komen. Wij vertrouwen jou 100%.” 

Voorbereidingen

Zoals je van een prof mag verwachten is deze voorbereid alsof alles kapot zal gaan op jullie trouwdag en moet er voor alles minimaal 1 en liever nog 2 backups mee. Het was dus niet zo simpel als; ‘iPhone even opladen en op naar de bruiloft’. Zeker niet!

Met meerdere exemplaren van de nieuwe iPhone 7 PLUS die volledig op standaard instellingen teruggezet waren hebben Lyan van Furth eerst een proef shoot gedaan met één van mijn stagiaires. Met opzet het moeilijke licht opzoeken, grote contrasten en verschillende hulpmiddelen getest die wij tijdens een normale bruiloft gebruiken. Helaas bleek toen al dat heel veel dingen die we normaal gesproken kunnen doen nu echt onmogelijk bleken. Simpel houden was de enige mogelijkheid.

Uiteraard stond de telefoon op “Flight mode” om batterij te sparen en hadden we meerdere laders, powerbanks en vele oplaadsnoeren bij ons. Uiteindelijk bleek dit niet écht nodig. Met een volle iPhone gestart en uiteindelijk maar één keer gedurende de dag opgeladen was er voldoende capaciteit om de hele dag lekker door te schieten.

De resultaten

We hebben de JPG bestanden vanuit de iPhones door het programma Lightroom gehaald voor een lichte optimalisatie van de kleuren en contrasten, verder waren er geen bewerkingen nodig om tot deze resultaten te komen.

Uiteraard zeggen de beelden veel meer dan duizenden woorden en ik laat jullie graag zien wat wij kunnen realiseren met de camera van een telefoon, want dat blijft het. Een apparaat om mee te bellen.

De voorbereidingen van het bruidspaar, voor dit soort foto’s is de iPhone goed geschikt. Wel hadden we gedurende de hele dag veel geduld en meerdere pogingen nodig om de scherpte op de gewenste plek te krijgen.

Omdat de iPhone 7 onder water kan hebben we dat ook gedaan, met de lens half onder het oppervlakte voor een special effect.
Lyan liet zich op de grond vallen en dropte de iPhone onder water. Dit was zijn eerste “telefoon onder water” ervaring en het effect is echt bijzonder geworden!

Ook foto’s van de details zijn echt goed, de scherpte en kleuren in dit soort shots zijn echt overtuigend, zo bizar!
Eerst de “making of” en daaronder het resultaat.

Doordat we gebruik maakten van de 7 Plus konden we met een softwarematige scherptediepte spelen. Dit heet de “Portret modus” in de foto app en zoals je ziet is het resultaat best goed.

Tijdens de ceremonie was het licht beduidend slechter en haalt de iPhone het écht niet. Absoluut géén competitie voor de monsterlijk goede Nikon D5’s waar wij normaal mee werken. Zowel op gebied van ruis, dynamisch bereik als de scherpte is dit resultaat echt waardeloos…

Details zoals de op deze foto’s van de taart gaan dan wel weer goed met de “Portret modus”, zolang er voldoende licht aanwezig is.

Ook tijdens het feest is het echt vrijwel onmogelijk om goede foto’s te maken met de iPhones. Door de beperking van ISO en diafragma krijg je onscherpe foto’s met weinig detail en slechte kleuren…

 

Behind the scenes

Natuurlijk laten we ook een “Behind the scenes” shots zien van de makers… :-)

Lyan van Furth Foto: Bas Uijlings met iPhone 7

Bas Uijlings Foto: Lyan van Furth met iPhone 7

Eénmalig?

Ja, dit was absoluut eenmalig. De kwaliteit is lang niet goed genoeg om aan de eisen van onze bruidsparen te kunnen voldoen. Wij gaan in alles voor de maximaal haalbare kwaliteit en dit past daar natuurlijk helemaal niet bij. We hebben dit alleen gedaan om te laten zien dat je ook met een matige camera zeer goede resultaten kunt behalen. Ervaring is zeer belangrijk en bij een bruiloft gebeurt alles echt maar één keer.

Bucketlist

Het schieten van een volledige bruiloft met een iPhone was er eentje op mijn bucketlist. Dit stond er al héél lang en met de iPhone 7 durfde ik dit aan. Tof, dit kan ik afvinken, op naar de volgende, een bruiloft fotograferen en filmen op IJsland… want dát lijkt me tóf!!!

En tot slot, wil jij je bruiloft NIET met een iPhone laten fotograferen en wil je er zeker van zijn dat jullie écht goede foto’s krijgen? Kom dan gezellig langs voor een kennismaking, ik ben erg benieuwd naar jullie wensen!

Neem contact op

Vind je het leuk om de foto’s te delen op social media, wil je dan #iPhone7PlusWedding gebruiken?